Menu
Tablet menu

La Judecătoria Ploieşti se suspenda zilnic şedinţele de judecată câte 30 de minute, până pe data de 8 martie

Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Ploieşti a decis, miercuri, să suspende zilnic şedinţele de judecată câte 30 de minute, până pe data de 8 martie, în semn de protest faţă de adoptarea OUG 7/2019, care a modificat legile Justiţiei.

"Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Ploieşti, întrunită (...) în cvorum legal, a adoptat cu majoritatea voturilor membrilor prezenţi, ca formă de protest fată de adoptarea OUG nr. 7/2019, în vederea abrogării actului normativ antemenţionat, cu excepţia dispoziţiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării Consiliului Superior al Magistraturii (aspecte privind admiterea în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi activitatea specifică desfăşurată de această instituţie), următoarele masuri: (...) în perioada 28.02.2019 - 08.03.2019, judecătorii vor purta, in timpul şedinţelor de judecata, banderole albe; în perioada 28.02.2019 - 08.03.2019 toate şedinţele de judecată vor fi suspendate pentru treizeci de minute, în intervalul 12.00-12.30, după care se vor relua", se precizează într-un comunicat transmis de Judecătoria Ploieşti.

Conform aceleiaşi surse, adoptarea OUG 7/2019 fără avizul CSM încalcă "în mod grav şi nescuzabil" principiul cooperării loiale între puteri evocat în mod constant de către Curtea Constituţională în jurisprudenţa sa, iar adoptarea actului normativ în procedură de urgenţă nu se justifică.

"Introducerea unui nou caz de eliberare din funcţia de judecător (...), respectiv prin 'neîndeplinirea condiţiei privind buna reputaţie, dacă în acest din urmă caz se apreciază că nu se impune menţinerea în funcţie', reprezintă o subminare a independenţei judecătorului, în condiţiile în care textul normativ nu este clar şi predictibil, nefiind menţionate şi explicate criteriile legale care să corespundă conceptului de 'bună reputaţie'. Principiul separaţiei carierelor (...) a fost nesocotit în mod flagrant prin modificările aduse (...). Scoaterea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din arhitectura constituţională care instituie principiul controlului ierarhic în cadrul Ministerului Public (...) vulnerabilizează independenţa sistemului judiciar şi reprezintă o abordare aptă să faciliteze creşterea presiunii în activitatea judiciară", se mai menţionează în comunicat. AGERPRES/(AS - autor: George Onea, editor: Nona Jalbă, editor online: Simona Aruştei)

Acest articol este proprietatea www.myploiesti.ro şi este protejat de Legea drepturilor de autor. Este interzisă reproducerea informaţiilor si elementelor grafice, în publicaţii tipărite si online, fără un acord scris în acest sens. Detalii la [email protected]

Articole înrudite

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

înapoi la partea de sus

BEST OF

Style I Style II Style III