Pavaj vechi de 150 de ani, distrus si furat, la Gara de Sud Ploiesti

Pavaj vechi de 150 de ani, distrus si furat, la Gara de Sud Ploiesti

Nu sunt multe cladiri in Ploiesti, la fel de vechi ca Gara de Sud: aproape 150 de ani. Construita in 1870 de muncitori italieri, refacuta in 1894, de arhitectul Nicolae Mihaescu, Gara de Sud din Ploiesti a devenit unul dintre cele mai importante puncte feroviare ale Romaniei, statut pe care si-l pastreaza si azi. A fost prima gara din Romania, in afara de Gara de Nord din Bucuresti, care a inregistrat un trafic de calatori de peste un milion de persoane, pe an. 

Distrusa partial in urma bombardamentelor americane din 1944, Gara de Sud a fost reconstruita, destul de prost, in anii 50, de catre comunisti, sub conducerea arhitectului Titu Elian si modernizata, de cateva ori, dupa Revolutie. La fel de prost. Acum arata jalnic. 

Astfel de lucrari se desfasoara si acum, la Ploiesti. Peroanele 4-7, adica cele originale, facute in anii 1800, au intrat intr-o aparenta lucrare de modernizare. De fapt, e o bataie de joc. Se monteaza gresie care este apoi vopsita, iar lavabila este aplicata la repezeala, prost, fara reparatii si fara scoaterea petelor. Cel mai mare rau se face insa peroanelor. Pavajul original, vechi de 150 de ani, aflat inca intr-o stare foarte buna, sub stratul de asfalt pus de comunisti, este distrus si aruncat ca deseu in constructii, si este recuperat si dus acasa, de angajatii CFR Ploiesti.

Nu au mai ramas multe lucruri originale, in Gara de Sud Ploiesti, din ceea ce au facut inaintasii nostri, acum 150 de ani, iar pavajul are o insemnatate istorica si culturala deosebita. Pe el au calcat mari personalitati ale Europei, inclusiv Tarul Rusiei, dar si toate VIP-urile ultimilor doua secole, de la CD Gherea si IL Caragiale incoace. Pastrarea lui, si refacerea peroanelor originale ar fi un proiect demn de aparentele preocupari ale politicienilor pentru prezervarea trecutului Romaniei.

Culmea, tot Gara de Sud este cea care poate oferi resursele necesare pentru refacerea pavajului original. In zona tehnica a Garii, spre triaj, inca mai sunt cateva cai de acces facute din acelasi tip de pavaj. Pare incredibil, dar pavajul montat acum 150 de ani inca rexista, desi n-a fost crutat, caile de acces fiind frecvent folosite de masini grele si nefiind intretinute. Pavajul acela ar putea fi mutat pe persoanele garii, urmand ca drumul tehnic sa fie facut din beton. 

E o practica pe larg intalnita. In toate marile orase ale lumii, pavajul nobil, patinat de trecerea a sute de ani, este pus in valoare. Paris, Berlin sauLondra sunt doar cateva capitale europene in care urmele istoriei sunt prezervate cu grija. Cat despre gari... ati calatorit, cu totii in Europa. Garile sunt fie ultramoderne, fie veritabiile muzee. 

Vezi GALERIA FOTO de mai jos, pentru jaful de la Gara de Sud Ploiesti. Si da mai departe. 

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework