Ploiestiul, jefuit de istorie - Gard vechi de o suta de ani, furat bucata cu bucata

Ploiestiul, jefuit de istorie - Gard vechi de o suta de ani, furat bucata cu bucata

Gardul vechi de peste o suta de ani, care margineste spatiile verzi de pe Bulevardul Castanilor, dispare incetul cu incetul. La adapostul noptii, diverse persoane vin, verifica daca nu sunt politisti prin zona, apoi disloca, folosind rangi, panouri din gard. La 20-30 de kilograme bucata, fiecare bucata de gard este vanduta cu maxim 50 de lei. Prejudiciul adus Ploiestiului este insa nepretuit. 

Bulevardul Independenței, cunoscut ca Bulevardul Castanilor, este cea mai importanta ruta din Ploiești. După ridicarea Gării de Sud, autoritațile ploieștene au fost nevoite să construiască un bulevard care să o lege de centrul orașului. În anul 1871, primarul Ioan Philiu a format o comisie care urma să decidă traseul noii artere iar în ianuarie 1872 membrii comisiei respective au stabilit pe unde va trece bulevardul: din fața Gării de Sud spre centrul orașului, având două ronduri, denumite ”La Eliseu” (zona restaurantului London) și ”La Statuie” (zpna cladirii Conpet). Bulevardul Independenței a fost finalizat în timpul primarului Radu Stanian, cel care a pavat bulevardul cu piatră cubică, a plantat plantat castani, a montat felinare cu gaz si a amenajat spatiile verzi, inclusiv gardul. Bulevardul Castanilor a fost una dintre primele străzi iluminate electric. In perioada comunistă, Bulevardul Independenței s-a numit Bulevardul Gheorghe Gheorghiu - Dej, dar nici macar comunistii nu s-au atins de garduturile cochete.

Furtul de piese de patrimoniu pare sa fie blestemul Ploiestiului. Gara de Sud este si ea jefuita, in aceste zile. Citeste si

Cea mai frumoasa cladire istorica din Ploiesti, gaurita de Dorel.

Pavaj vechi de 150 de ani, distrus si furat, la Gara de Sud Ploiesti

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework