GASLIGHTING - ce este si cum se manifesta

Unul din cele mai inselatoare tipuri de abuz psihic din lume este abuzul de tip GASLIGHTING. Poate apărea în orice tip de relații, de cuplu, părinte-copil sau de serviciu… Cei supuși acestui tip de abuz trăiesc o lipsa acuta de incredere in propria judecata. Este un set de tactici prin care un abuzator, cu scopul de a câștiga mai multă putere, își determină victima să se îndoiască de propria ei realitate. Cuprinde un set de manipulări psihologice insidioase, subtile, care se întâmplă gradual cu scopul de a submina stabilitatea mentală a victimei. Se face subtil și încet, astfel că victima nu își dă seama că îi este spălat creierul. Abuzatorii care folosesc această tactică răstălmăcesc cuvintele și acțiunile lor abuzive în favoarea lor. În același timp te acuză că ești prea sensibil, instabil mental, naiv etc. Termenul vine de la piesa de teatru Gas Light, apărută în 1939 și ulterior în 1940 și în 1944, cu Ingrid Bergman în rolul victimei.

Simți că ceva e clar “în neregulă” cu soțul, soția, mama, fiica, tatăl, colegul etc dar nu poți explica foarte clar ce anume.

De multe ori te îndoiești de capacitatea ta de a-ți reaminti detalii despre evenimente trecut.

Te simți confuz(ă) și dezorientat(ă).

În preajma acestei persoane te simți amenințat și ca “în corzi” dar nu știi sigur de ce.

Simți mereu nevoia să te scuzi pentru ce faci sau cine ești.

Nu te simți niciodată “suficient de bun(ă)” și încerci să te ridici la înălțimea așteptărilor celorlalți, chiar dacă aceste așteptări sunt nerezonabile sau nu-ți fac bine.

Simți că ceva e în mod fundamental greșit cu tine (simți că “îți pierzi mințile”).

Simți constant că exagerezi sau că ești “prea sensibil”.

Te simți izolat(ă), lipsit(ă) de speranță, neînțeles sau deprimat.

Ți se pare greu să te încrezi în propria ta judecată și, atunci când ți se dă ocazia, alegi să te încrezi în judecata abuzatorului.

Te simți speriat, ca și cum ceva e “fundamental greșit”, dar nu poți să spui ce și de ce.

Iei greu decizii pentru că nu ai încredere în mintea ta.

Simți că acum ești o versiune mult mai slabă a cine ești tu și că erai mai puternic(ă), mai relaxat(ă) și mai sigur(ă) pe tine în trecut.

Te simți vinovat că nu te mai simți la fel de fericit ca în trecut.

Ai ajuns să-ți fie frică să spui ce simți așa că preferi să taci.

sursa

 

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework