Decebal Popescu, CEO Cartrans: "In 2018, vreau sa aduc la firma si mai multi tineri"

Decebal Popescu de la Cartrans Romania Decebal Popescu de la Cartrans Romania

 

"Dincolo de profit, de bunul mers al companiei, obiectivul meu e sa fac din Cartrans un loc de munca atractiv pentru tineri", isi incepe Decebal Calin Popescu raspunsul la intrebarea privind prioritatile anului 2018. In varsta de 39 de ani, ploiesteanul ajuns CEO-ul uneia dintre cele mai mari companii de transport marfa din Romania priveste relaxat in urma. A lasat jurnalismul si IT-ul pentru o cariera in vanzari, la o firma de transport de nivel mediu, care nu mergea mai bine decat altele. 12 ani mai tarziu a ajuns nu numai sa conduca compania, ci si sa o redreseze spectaculos,  in plina criza, transformand-o intr-un jucator regional important, cu un parc auto format din camioane ultramoderne.

 

"Multă lume din industrie mă identifică pe mine drept actionarul majoritar al afacerii, dar nu sunt", spune, la fiecare interviu, Decebal Popescu. Este multumit de relatia cu actionarii companiei, care au inteles devreme ca delegarea de competente face parte din managementul modern. "Când ai un camion, îl umpli cu fructe şi îl duci la o piata e OK sa te ocupi personal. După un anumit nivel, insa,  trebuie să lasi loc profesionistilor. Iar daca sunt formati anterior in aceeasi organizatie, e si mai bine pentru ca iti impartasesc deja sistemul de valori".

 

De la un camion în 1994, Cartrans a ajuns la 217 camioane în 2007, mult peste cererea din piaţă din primii ani ai crizei, asa ca anul 2008 a adus si pierderi record, de trei milioane de euro. "Atunci cand conduci un camion care a derapat in buza prapastiei, e foarte complicat sa-l readuci pe drum. Drumul de la marginea prăpastiei pana la sosea ne-a costat cateva zeci de camioane, cateva zeci de oameni, dar a meritat. Acum schema de personal nu mai fluctueaza, modelul de business de la Cartrans e cu totul altul, si peste o suta de camioane sunt frecvent antrenate in rute externe, pentru parteneri straini, lucru care ne pune (partial) la adapost de impredictibilitatea mediului fiscal din Romania. Acum, din totalul cifrei de afaceri, un procent destul de mic se realizează pe plan local. Avantajul de a lucra în Vest îl constituie si seriozitatea clienţilor, faptul că plăţile se fac la timp, contractele se onorează cu seriozitate, nu trebuie sa dai spagi ca sa castigi sau sa pastrezi contracte. Degeaba îi transport eu marfa cu 0,7 euro/km dacă nu ajung niciodată la timp. De asemenea, in Romania, nu exista notiunea de parteneriat intre client si transportator. Cel din urma este privit mereu ca ultima veriga si mereu i se arunca in fata expresia “daca nu iti convine, sunt alti 10 la poarta care asteapta”. Pe cei mai multi clienti din Romania nu ii intereseaza modul in care se efectueaza transportul, daca se respecta legile sau nu, important este ca pretul sa fie cel mai mic iar raspunderea intotdeauna la transportator.”

 

Decebal Popescu spune ca marea avutie a companiei Cartrans nu sunt masinile, cum s-ar crede, ci oamenii. „Am fost, candva, la finalul anilor 2000, să vizitez pe cineva la Buzău şi nici nu a vrut să-mi deschidă uşa. Nu înţelegeam ce se întâmplă. Apoi am aflat că era un fost client căruia nici măcar nu i se răspunsese la telefon când ne suna el pe noi in cautare de camioane. Dincolo de faptul că acum ne ignora el pe noi, sigur a mai vorbit cu alţi zece să le spună să ne evite. De atunci le tot explic oamenilor ca orice fac se reflecta in cifrele companiei si ca daca acestea o iau in jos, si veniturile lor vor scadea sau vor disparea".

 

Decebal Popescu spune ca, pe termen mediu, zona Europei de Est va deveni un pol de distribuţie a mărfurilor produse în nordul Franţei, Germania şi Benelux, si ca România va deveni un centru de consum important in care Cartrans urmăreşte să devină un transportator regional. "Nu pot face asta, insa, fara tineri, oameni care sa-si dedice jobului ceva mai mult decat timpul. Vreau oameni implicati, tineri, de la care sa primesc idei, nu carora doar sa le dau sfaturi si pe care sa-i pazesc. Ii vreau, de asemenea, ancorati in prezent, in tehnologie, mai ales ca noile camioane sunt niste bijuterii tehnologice, centrul de comenzi este digitalizat integral, casa de expeditii functioneaza 99% pe internet. Eu eram destul de tanar cand mi-am asumat responsabilitatea de a prelua conducerea Cartrans, convins fiind ca viitorul companiei se confunda cu cel al  meu si al familiei mele. Aceeasi mentalitate de invingator si de "vreau mai mult" incerc sa o imprim si celor mai tineri care ni s-au alaturat, vrand sa le transmit ca, prin tot ceea ce facem si gandim impreuna, incercam sa le asiguram un viitor linistit si o dezvoltare armonioasa a carierei lor si a familiilor lor in cadrul unui grup de firme care promoveaza valorile reale si respectul fata de meserie. Pe scurt, caut ceea ce astazi se numeste INTRAPRENOR.".

 

In 2015, ca o recunoastere a imaginii Cartrans in mediul de afaceri din Romania, Decebal Popescu, a fost invitat sa se alature Fundatiei Romanian Business Leaders in calitate de membru, iar la scurt timp a fost invitat sa faca parte din Task-Force-ul “Transport si Infrastructura”. RBL este o organizatie apolitica, neguvernamentala si non-profit, avand ca scop transformarea Romaniei intr-o tara mai buna pentru business-ul responsabil si, in felul acesta, pentru toti romanii. Comunitatea Romanian Business Leaders numara peste 200 de antreprenori si sefi de companii din Romania care lucreaza voluntar in proiecte concrete de antreprenoriat social, generate de ei, in domeniile EDUCATIEI, CULTURII ANTREPRENORIALE si BUNEI GUVERNARI. Fundatia Romanian Business Leaders este unul din pilonii pe care s-a format Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, initiativa privata, apolitica, care reuneste cele mai reprezentative companii din mediul de business romanesc. CDR a devenit principalul partener de dialog al Guvernului Romaniei cu mediul privat.

"Asa cum am mai spus, am, in acest moment, langa mine, o echipa tanara cu care am curaj sa plec la orice batalie, si pentru a le aduce, mereu, colegi la fel de buni, ma duc cat de des pot, ca vorbitor, la evenimente la care publicul este format din tineri, fie ei antreprenori sau elevi, unde le spun ca la Cartrans apreciem si rasplatim in primul rand valoarea profesionala, nu hainele, parul, culoarea pielii sau a jeansilor".

referinte Cartrans / Decebal Popescu

pagina de facebook a companiei: fb.com/CartransRomania

profgilul de facebook al lui Decebal Popescu: fb.com/DecebalPopescu

sectiunea de joburi a companiei: www.cartrans.ro/jobs

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework