topul afacerilor care depind de fotografia facuta cu telefonul

topul afacerilor care depind de fotografia facuta cu telefonul

De cativa ani, invatamantul romanesc are tot mai putine lucruri in comun cu piata muncii. Motivele sunt multe: reforma invatamantului a avut intotdeauna in vedere interesele financiare ale guvernantilor, nu interesul elevilor, iar comunicarea dintre educatori si angajatori a fost extrem de proasta. Din aceste motive, s-a trecut de la faptul ca scolile romanesc pregatesc oameni pentru meserii care nu exista, la urmatorul nivel, in care scolile pregatesc elevi pentru diverse meserii, dar nu le ofera competentele necesare in acest moment. Aproape nici un liceu nu pregateste, de exemplu, agenti imobiliari, montatori de termopane si de centrale termice, reparatori de telefoane si de sisteme de alarma, specialisti in marketing online, vanzatori de asigurari sau de produse cosmetice, personal pentru farmacii sau case de pariuri, taximetristi sau curieri de marfuri. Si asta se vede in piata muncii: cei care doresc sa se indrepte spre aceste domenii fie trebuie sa accepte salarii mizerabile de la angajator, pe motivul intemeiat ca nu sunt competenti, fie sa investeasca singuri in pregatirea lor.

Din aceste motive, piata privata a cursurilor pentru copii si tineri creste in fiecare an. Tot mai multe firme si asociatii ofera cursuri tot mai nisate, cu succes, numarul cursantilor crescand de la an la an. In 2017, cel mai mare avant in acest domeniul l-au luat cursurile de fotografie. In fiecare oras mare din Romania exista 5-6 fotografi profesionisti, care organizeaza cursuri de 4-8 saptamani, la costuri intre 300 si 1000 de euro. Absolventii acestor cursuri pot practica, dupa aceea, meseria de fotograf de evenimente, promovandu-se singuri pe internet si obtinand, chiar din primul an, venituri care acopera lejer investitia in pregatirea lor si in aparatul foto profesional achizitionat. Exista si cursuri de fotografie pentru cei care nu sunt dedicati domeniului. La aceste cursuri, un responsabil de pagina de facebook a unui restaurant, un blogger sau un vanzator de produse pe internet poate invata fix ce are nevoie, respectiv cum sa puna in valoare, prin fotografiile postate in mediul online, produsele si serviciile din care el traieste.

"Sunt unele domenii in care nu ai cum sa te descurci singur. Daca vrei sa prezinti echipamentele din uzina ta, sau sa-ti prezinti echipa, trebuie sa apelezi la un fotograf specializat. Zona de food, mai ales preparatele din carne, sau zona de comunicare cu presa, unde ai nevoie de fotografii care sa fie difuzate prin mass-media, reclama, de asemenea, prezenta unui fotograf profesionist", explica fotograful Ciprian Zinca. Specializat in evenimente si fotografie de produs, Ciprian investeste sume mari atat in dotari, cat si in cursuri de specializare. Portofoliul sau de clienti include institutii culturale, organizatori de evenimente, corporatii, dar si familii care vor fotografii ireprosabile de nunta, botez sau petrecere. Onorariul lui pleaca de la 250 de euro si este perfect justificat de aparatura detinuta si de competentele in prelucrarea imaginilor.

"Ati vazut, probabil, toti, diferenta dintre o fotografie buna si una proasta. Cand arati bine, primesti o droaie de aprecieri si multi oameni vor sa te cunoasca, sa interactioneze cu tine. Ei bine, asta se intampla pe internet si cu produsul pe care-l vinzi, fie ca e vorba de flori, articole handmade, masini sau ceasuri. Daca vrei sa le vinzi, trebuie sa arate bine. iar ca toate produsele tale sa arate bine, tot timpul, trebuie fie sa inveti sa faci fotografii bune, fie sa platesti un fotograf care sa faca asta pentru tine", explica Bogdan Stoica, autorul unei carti de fotografie cu telefonul. Bogdan preda fotografia cu telefonul, la costuri modice, adresandu-se in special detinatorilor de afaceri mici. Cand decide ca fotografia solicitata de client nu este greu de facut sau nu are destinatii speciale (print de inalta calitate sau print la dimensiuni mari), Bogdan prefera sa trainuiasca angajatii clientului, astfel incat fotografiile viitoare cerute de acesta sa poata fi obtinute pe viitor inhouse, cu aparate foto modeste sau cu telefonul. "Dincolo de firme si de profit sunt, insa, mereu, oamenii, care-si pot pierde postul daca afacerea nu merge bine, si exista un risc real ca afacerea sa nu mearga bine din cauza fotografiilor prost facute de un fotograf slab sau fara minime competente", mai spune Bogdan.

Topul meseriilor care depind de fotografiile facute bine

Am convenit deja ca in epoca interenetului si a retelelor sociale, toate companiile depind acum de imagini bune cu produsele si serviciile lor. Multe dintre ele, insa, pot rezista si fara ajutorul unui fotograf profesionist. Iata si un top:

1. Administrator de pagina facebook/instagram (vanzarile oricui depind acum de prezenta brandului in social media)

2. Agent imobiliar (nimeni n-ar cumpara o casa daca nu arata bine, iar unele proprietati arata mai bine din anumite unghiuri)

3. Producator de mobila la comanda (fiecare lucrare e diferita si e bine ca potentialii clienti sa le vada pe toate)

4. Detinator de magazin online (mai ales cei de produse comune, gen bijuterii, ceasuri, tricouri, pentru ca o fotografie buna va face diferenta)

5. Fabricant de torturi si prajituri (ca si in cazul mobilierului facut la comanda, fiecare tort e diferit)

6. Florar (pentru ca nu exista doua aranjamente identice)

7. Creator de produse handmade (pentru ca imaginile trebuie sa transmita frumusetea acelor lucruri)

8. Make-up artist (sunt deja celebre fotografiile inainte si dupa si e vital ca diferentele sa se vada clar)

9. Artist plastic (mai ales cei putin cunoscuti, care trebuie sa se afirme)

10. Comerciant de masini second-hand (detaliile sunt importante si ele trebuie scoase in evidenta)

In multe din aceste domenii te poti descurca foarte bine cu telefonul. Ca administrator de pagina facebook/instagram a unui local nu poti chema in fiecare zi un fotograf profesionist, sa-ti fotografieze ambianta, preparatele etc. Ca agent imobiliar, functiile pano si efectele care poti fi aplicate fotografiilor direct din telefon, plus faptul ca poti posta anunturile chiar de la fata locului, fac din utilizarea telefonului un avantaj. Ca producator de mobila la comanda nu poti lua cu tine, la montaj, un fotograf, trebuie sa te descurci singur. Si exemplele pot continua. 

Pe Ciprian Zinca il gasiti aici si aici.

Pe Bogdan Stoica il gasiti aici si aici.

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework