Cum iti dai seama ca un copil se ineaca in apropierea ta

Cum iti dai seama ca un copil se ineaca in apropierea ta

În mai mult de jumătate din cazurile de deces prin înec la copii, părinţii sunt la câţiva metri distanţă, fără să aibă idee că victima moare lângă ei. Şi asta pentru că nu ştiu la ce să se uite, conduşi de prejudecată că înecul este violent, gălăgios şi evident, scrie www.slate.com.  

Inecul e tacut, nu zgomotos

Odată ce se dă startul sezonului cald, numărul dramelor creşte semnificativ, în special în zonele de litoral. Inecul nu este violent, nu este strigătul după ajutor la care oamenii se aşteaptă, si numai un salvamarul este de obicei instruit să detecteze semnalele de alarmă, cu totul altele decât cele pe care le ştiu majoritatea oamenilor. Înecul este înşelător de liniştit. Fluturarea mâinilor, stropirea şi strigarea după ajutor în mod dramatic, aşa cum vedem la televizor, sunt rar întâlnite în realitate.

În realitate, cand o persoana se ineaca, nu au loc foarte multe miscari, nu stropeste si nici nu tipa.

A doua cauză a morţilor accidentale la copiii de până în 15 ani, după decesele provocate de vehicule, este inecul. Peste jumătate din cazuri s-au întâmplat în apropierea părinţilor sau a adulţilor. În unele cazuri, adulţii au privit direct către victimă, fără să aibă habar de ce se întâmplă. Exceptând cazuri rare, oamenii care se îneacă nu sunt în stare, fizic, să strige după ajutor. Sistemul respirator este menit pentru respiraţie. Vorbirea este secundară. Respiraţia trebuie să aibă loc înainte de acţiunea în sine de a vorbi Gurile oamenilor care se îneacă se scufundă alternativ şi reapar la suprafaţa apei. Nu stau îndeajuns de mult la suprafaţa pentru a expira, inspira şi striga după ajutor. Tot ce apucă să facă este să respire, până încep să se scufunde la loc.

Oamenii care se îneaca nu pot face cu mâna 

Oamenii care se îneacă nu pot face cu mâna pentru a semnala că au nevoie de ajutor. Instinctul îi obligă să-şi întindă braţele lateral şi să apese pe suprafaţa apei, ceea ce permite corpului să se ridice la suprafaţă îndeajuns cât să respire pe gură. În timpul inecului, oamenii nu-şi pot controla voluntar mişcările braţelor. Fiziologic, oamenii care se îneacă şi care se luptă să rămână la suprafaţa apei nu pot opri înecul în timpul în care realizează mişcări voluntare care să semnaleze că au nevoie de ajutor.

Dacă nu este salvat la timp, omul care se îneacă poate rămâne la suprafaţa între 20 şi 60 de secunde. Acest lucru nu înseamnă că o persoană care ţipă şi face valuri în jurul ei nu are nevoie de ajutor, ci doar că experimentează stresul acvatic şi nu înecul. Acesta nu durează mult, dar, spre deosebire de înec, victimele participă la salvarea lor.

Semnele care anunta înecul

  • Capul ţinut în apă, cu gura la nivelul apei
  • Capul ţinut într-o parte, cu gura deschisă
  • Ochii sticloşi, incapabili să se concentreze
  • Ochi închişi
  • Păr peste frunte sau ochi
  • Nefolosirea picioarelor pe verticală
  • Hiperventilaţie şi gâfâială
  • Încercarea de a înota într-o direcţie anume, dar fără progres
  • Încercarea de a se întoarce pe spate
  • Pare că urcă o scară invizibilă

Copiii se joacă galagios în apa. Cand se face linişte...

Cel mai comun indicator că cineva se îneacă este faptul că nu arată ca şi cum s-ar îneca. Ar putea arăta ca şi cum încearcă apa. O cale să fii sigur este să întrebi dacă este bine. Dacă primeşte răspuns, înseamnă că sunt bine. Dacă nu, ai mai puţin de 30 de secunde să faci ceva. Iar părinţii trebuie să mai ţină cont de un aspect: copiii care se joacă în apă sunt gălăgioşi. Când se face linişte, află de ce.

 

 

-----------------------

Stii vreo tipa misto? Cumpara-i o carte buna:

w1 w2 w3 w6

 

 

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework