Organizezi un miting? - Uite procedura, PAS CU PAS

Organizezi un miting? - Uite procedura, PAS CU PAS

Vrei sa-ti manifesti public opiniile? Vrei sa organizezi un mars, sau un miting? Ei bine, avem vesti bune: poti sa o faci. Ai nevoie doar de o carte de identitate, un telefon mobil, o foaie si un pix. 

Uite cum sa procedezi cand vrei sa organizezi un miting

1. Scrie o cerere si du-o la Primaria din localitate, sau la Politia Locala. Depune-o cu numar de inregistrare cel puțin 3 zile înainte de data la care ai programat manifestația. Cererea trebuie să cuprindă: denumirea manifestației, scopul, locul, data acțiunii respective, ora de începere și ora de final, care sunt traseele manifestatiei, numărul aproximativ al participanților, lista persoanelor împuternicite cu organizarea si cererea de sprijin din partea poliției locale și a jandarmeriei.

2. Ce se întâmplă cu cererea? Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice, formată din primar, secretarul consiliului local, si reprezentanții fortelor de ordine se intruneste si o avizeaza sau nu. Atentie! Daca nu primesti nici un raspuns, esti bine! Legea obliga autoritatea sa anunte doar refuzul organizarii mitingului, in 48 de ore de la data la care ați depus cererea.

3. Ce tipuri de adunări publice nu trebuie declarate în prealabil? Manifestațiile cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative sau ocazionate de o vizită oficială, plus manifestatiile care se desfășoară pe proprietati private. 

4. Cum sa faci sa nu ai probleme dupa miting? Asigura-te ca se va desfășura pașnic și civilizat, ca nu va afecta transportul în comun sau funcționarea scolilor, spitalelor, ca nu va dura pana mai tarziu de ora 23.00, ca nu va veti abate de la traseele indicate în cerere. Trebuie sa delimitezi spațiul de manifestatie prin anumite semne vizibile și distinctive. Daca vrei garduri de protectie, probabil va trebui sa achiti acest serviciu politiei sau jandarmeriei. 

5. Ce nu ai voie sa faci la un miting? Retine ca nu ai voie sa faci un miting in aproprierea gărilor, porturilor, aeroporturilor, stațiilor de metrou, spitalelor, obiectivelor militare. Legea interzice desfășurarea simultană a două sau mai multe adunări publice distincte în același loc sau pe aceleași trasee. Nu aveți voie cu băuturi alcoolice, droguri, materiale explozive, substanțe lacrimogene și nici să permiteți participarea celor aflați în stare de ebrietate.

6. Ce risti daca mitingul tau a incalcat legea? O amendă de la 1.000 la 10.000 lei pentru un miting cu probleme sau amenda intre 500 și 5.000 lei pentru adunări publice care sunt declarate ca fiind interzise, sau care instigă la acțiuni violente cu intenția de a tulbura ordinea publica. Daca ai si arme la tine, sau te opui fortelor de ordine, ai pus-o: treci in zona penala si risti închisoarea de la 3 luni la 2 ani.

7. Ce legi sa invoci cand functionarii o dau de gard cu aprobarea? Adunările publice sunt esența statului democratic și de drept. Ele faciliteaza implicarea cetățenilor în spațiul public. Dreptul la libera adunare şi la libera exprimare este unul esenţial pentru un cetăţean şi în România este garantat de Legea 60/1991. Conform acestei legi, o adunare publică poate însemna: mitinguri, demonstrații, manifestații, competiții sportive, procesiuni și altele asemenea, ce urmează să se desfășoare în piețe, pe căile publice ori în alte locuri în aer liber, în cadrul cărora cetățenii își pot exprima liber opiniile politice, sociale sau de altă natură. Din interpretarea legii, orice grup de persoane, care nu au antecedente penale și nu sunt înregistrați în asociații sau grupări ce au adus în trecut atingere drepturilor sau valorilor cetățenilor poate organiza o adunare publica daca poate dovedi că au resursa umană necesară gestionării cu succes a adunării, alături de forțele de ordine.

8. Ce sa le spui participantilor la miting sa NU faca? Conform aceleiasi legi, nu ai voie la: propagarea ideilor totalitare de natură fascistă, comunistă, rasistă, șovină sau ale oricăror organizații terorist-diversioniste; defăimarea țării și a națiunii, îndemnul la ura națională sau religioasă; incitarea la discriminare, la violență publică și la manifestări obscene, contrare bunelor moravuri; organizarea unei lovituri de stat sau a altei acțiuni contrare siguranței naționale; încălcarea ordinii, siguranței sau moralității publice, a drepturilor și libertăților cetățenilor ori punerea în pericol a sănătății acestora.

9. Ce faci daca-ti este interzisă organizarea unei Adunări Publice? Daca ai senzatia ca măsura a fost este abuzivă, poți contesta decizia la Tribunal, in sectia de contencios-administrativ, conform L554/2004. 

 

MODEL DE CERERE DE AUTORIZARE A UNUI MITING

DENUMIREA ORGANIZATORULUI

Nr. ……. din …….

Către, ………………………….. 

- Domnului primar -

Vă facem cunoscut că în ziua de ………… luna ………………. anul ………., între orele ……… și ………., în localitatea …………, județul ………….., locul ………………… se va desfășura o adunare publică organizată de către ...... La adunare vor participa circa ……………………………. persoane. Traseele de acces spre locul adunării, precum și cele de dispersare vor fi: ………………………………………………………………… Scopul adunării publice îl constituie manifestarea (aprobării, adeziunii sau protestului) în legătură cu ………………. Vă asigurăm că adunarea se va desfășura în mod pașnic și civilizat. Din partea noastră sunt imputerniciți să asigure și să răspundă de măsurile privind buna organizare a adunării, astfel încât aceasta să se desfășoare în condiții pașnice, civilizate și să nu degenereze în acte de violență, domnii/ doamnele:

- ………………………………………………………………

*) Se vor indica numele, prenumele, alte date de identificare ale persoanelor împuternicite să răspundă de organizare.

Personalul desemnat de noi să execute măsuri de ordine pe parcursul desfășurării adunării și pe trasee va purta următorul însemn distinctiv:

……………………………………………………………………

În sprijinul bunei desfășurări a adunării, solicităm din partea primăriei și a organelor de poliție luarea următoarelor măsuri:

…………………………………………………………………… 

Semnătura și/sau ștampila organizatorului

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework