Statuia Libertatii, simbolul Ploiestiului, la un pas sa se faca PRAF

Statuia Libertatii, simbolul Ploiestiului, la un pas sa se faca PRAF

Statuia Libertății, una din cele mai vechi statui din Ploiești si simbol al orasului, este intr-un pericol iminent. Bustul statuii prezinta o crapatura tot mai vizibila, astfel ca la primul cutremur sau soc termic, statuia s-ar putea prabusi partial.

Nu se stie care sunt cauzele fisurii. Cel mai probabil, sunt trepidatiile generate de traficul intens din zona sensului giratoriu in care este amplasata. 

Prezenta Statuiii Libertatii in acel sens giratoriu este una din marile idiotenii administrative ale politicii locale. Este complet izolata de pietoni, astfel ca nu poate fi privita relaxat, de aproape. Oricine ar incerca sa faca asta trebuie sa-si asume ca incalca legea si traverseaza printr-un loc nepermis, pentru ca nu exista nici macar o trecere de pietoni spre aleea creata (tot) degeaba.

Desi a fost declarată monument istoric și este înscrisă în Lista monumentelor istorice cu cod LMI PH-III-m-A-16868 sub denumirea Statuia Libertății, statuia n-a fost pana in zilele noastre decat un mijloc de a face bani onerosi. In timpul mandatului de primar al lui Andrei Volosevici, statuia a fost "reabilitata" pentru suma de 70.000 de euro. In realitate, tot ce s-a facut atunci a fost stergerea soclului cu cateva bidoane de Cilit Bang, la 9 lei bucata. Nici pana in ziua de azi, autorii acestui tunulet nu au reusit sa explice pe ce s-au cheltuit 70.000 de euro. 

Înălțarea la Ploiești a unui monument care să simbolizeze lupta cetățenilor pentru libertate a fost o idee a anilor 1860. Conservatorii si liberalii se batusera la propriu in campania pentru alegerile generale, iar victoria celor din urma a dus la deschiderea unei subscripții publice prin intermediul ziarului Românul. Statuia a fost comandata in Franta. Turnată în bronz galvanizat, lucrarea are o înălțime de 3,5 m si o reprezintă pe zeița Minerva ca simbol al libertății, având sulita, care sugerează că libertatea are uneori nevoie de luptă pentru a fi apărată. A fost instalata la 11 iunie 1881, pe un soclu executat de arhitectul Toma N. Socolescu, în piața centrală a orașului. statuia a fost mutată în 1934 într-un parc din fața primăriei. În timpul revoluției din 1989 populația s-a adunat în jurul statuii, și de atunci, în fiecare an, își comemorează acolo eroii. Începând cu luna mai a anului 2012, Statuia Libertății a fost relocată în sensul giratoriu din fața Catedralei Sfântul Ioan Botezătorul.

Vezi pe pe https://www.facebook.com/MyPloiesti/ mai multe imagini relevante cu avariile Statuii Libertatii. 

vezi ce-ti propun si partenerii nostri:

cărți pentru toata familia 

bijuterii etnice romanesti din argint

cadouri cum nu gasesti in magazine 

mancarica buna direct de la producator

remodelare corporala si epilare definitiva

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework