ce sa faci si sa NU faci in Egipt - sfaturi de calatorie

ce sa faci si sa NU faci in Egipt - sfaturi de calatorie

Cetăţenii români care călătoresc în Republica Arabă Egipt în scop turistic au nevoie de viză. Viza turistică se poate obţine la aeroport, contravaloarea colantului de viză fiind achitată pe loc, sau la sediul Ambasadei Republicii Arabe Egipt în România, costul acesteia fiind de aproximativ 25 USD.

La intrarea şi la ieşirea în/din Egipt, fiecare cetăţean străin completează o fişă cu principalele date de identificare, scopul şi durata vizitei. Este foarte important ca datele înscrise în aceste fişe să fie trecute complet şi corect, ele fiind supuse procesării pe calculator, în cazul unor neconcordanţe existând posibilitatea refuzului intrării/ieşirii din ţară până la clarificarea situaţiei.

Egiptul este o ţară sigură din punctul de vedere al criminalităţii, dar infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii de autobuze, parcări, centre comerciale sau benzinării). Numărul furturilor de autoturisme și/sau din autoturisme a crescut, ca și cel al furturilor din buzunare. În cazul unui eventual atac, recomandăm să nu se opună rezistență și să fie anunțată cea mai apropiată secție de poliție, iar ulterior, anunțarea ambasadei.

Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.

Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.

Respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale. Persoanele de sex feminin sunt sfătuite să adopte o ţinută şi un comportament decent în public. Urmaţi sfaturile conducătorului grupului şi ale forţelor de ordine.

Pentru situaţii de urgenţă, MAE vă recomandă să contactaţi poliţia turistică egipteană, la numerele de telefon 25.31.08.55 sau 126, apelabile permanent de la orice telefon din Egipt.

În cazul pierderii paşaportului românesc, este obligatorie sesizarea scrisă a biroului local al poliţiei precum şi informarea Ambasadei României din Cairo.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor egiptene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

    4825033 Poliţia rutieră

    3906028 Poliţia turistică

    7610257 Pompierii

    5615551 Ambulanţa

Se recomandă, de asemenea, sesizarea Ambasadei României din Cairo, care poate acorda asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege.

MAE vă recomandă cu insistenţă încheierea unei asigurări de călătorie medicală și de viață, înainte de efectuarea deplasării. Spitalizarea de urgenţă se face la cererea poliţiei turistice, a poliţiei rutiere (în caz de accidente), a agenţiei turistice (în cazul grupurilor organizate de turişti), sau a firmei angajatoare (în cazul persoanelor angajate pe bază de contractelor de muncă).

Dat fiind traficul extrem de dens, intervenţia ambulanţelor se face cu dificultate. Spitalizarea de urgenţă se plăteşte în cazul în care nu există asigurare medicală, majoritatea clinicilor solicitând plata în avans a 10% din valoarea costurilor de spitalizare. Costul unei vizite standard la medic este de 20-40 USD, iar o zi de internare în spital la standarde internaţionale costă între 100 şi 300 USD.

Circulaţia auto în Egipt se desfăşoară pe partea dreaptă. Principala regulă de circulaţie o constituie protejarea părţii din faţă a autoturismului. Ca urmare, regulile europene (prioritatea de dreapta, prioritatea de drum principal, etc.) nu au aplicabilitate.

Deoarece Egiptul este o ţară musulmană în care, prin tradiţie, nu se consumă alcool, legislaţia nu face referiri la alcoolemie. MAE recomandă șoferilor evitarea consumului de alcool, acesta putând crea probleme deosebite în cazul în care este nevoie de asistență medicală, asistența poliției sau consulară.

Viteza de circulaţie permisă este, de regulă, înscrisă pe indicatoare. Limita maximă de viteza este de 90 sau 100 km/h, în funcţie de calitatea căii de rulare. Centura de siguranţă este obligatorie.

În general, parcarea constituie o problemă din cauza numărului mare de autoturisme angajate în trafic. Se recomandă lăsarea maşinii în parcare fără frâna de mână trasă şi necuplată în viteză, pentru ca maşina să poată fi mutată cu uşurinţă în faţă sau în spate pentru a permite intrarea sau ieşirea din parcare a altor maşini.

Permisul de conducere: In primele trei luni de la data intrării în Egipt, autorităţile egiptene acceptă conducerea unui autoturism în baza permisului de conducere românesc.

În cazul accidentelor soldate cu rănirea unor persoane, se recomandă contactarea imediată a Ambasadei României din Cairo, după ce s-a reţinut numărul de înmatriculare al(e) autoturismului/autoturismelor implicate.

În Egipt sunt acceptate cărţile de credit cele mai uzuale (American Express, Visa, Master Card). Schimbul valutar se face numai la bănci sau la casele de schimb.

În Egipt, zilele de vineri şi sâmbătă sunt zile nelucrătoare.

Aparatura electronică, cu excepţia computerelor portabile (laptop), a telefoanelor mobile, a camerelor video sau a aparatelor de fotografiat este, in general, supusă taxelor vamale. Începând cu data de 25 februarie 2014 s-a introdus o reglementare temporară privind exceptarea de la plata taxelor vamale pentru echipamentele tehnice de filmare și alte echipamente folosite pentru realizarea de filmări pe teriotriul egitean. Reglementarea are caracter temporar și autoritățile nu au stabilit o perioadă de aplicare. Pe cale de consecință, recomandăm să vă informați, la misiunile diplomatice egiptene, înainte de plecarea spre Egipt.Este recomandabilă declararea aparaturii electronice la punctul vamal, aceasta fiind, de regulă, înscrisă pe viza de intrare.

Este permisă introducerea a 200 de ţigarete, 25 ţigări de foi sau 200g tutun, un litru de băuturi alcoolice şi un litru de parfumuri și produse asociate. Este interzisă introducerea în Egipt a următoarelor articole: substanţe anabolizante, substanţe explozive, muniţii, armament, casete video care contravin uzanţelor islamice. Producerea şi traficul de droguri sunt pedepsite foarte aspru, putându-se ajunge la pedeapsa cu moartea. Între substanţele halucinogene este considerat şi macul.

Suma maximă de bani permisă la intrarea şi/sau ieşirea din Egipt este de 10.000 USD. Ceea ce depăşeşte această sumă trebuie înscris în declaraţia vamală la intrarea în ţară. La ieşire, controlul sumelor deţinute este sever. Se interzice intrarea sau ieşirea străinilor în/din Egipt cu sume mai mari de 5000 lire egiptene.

Declararea bunurilor şi a sumelor de bani se face la intrarea pe teritoriul egiptean în punctele de trecere a frontierei, în faţa autorităţilor vamale. Pe declaraţia vamală, întocmită în dublu exemplar, se aplică sigiliul autorităţilor, originalul fiind înmânat cetăţeanului străin. La ieşire, declaraţia vamală se prezintă autorităţilor.

Este interzisă cu desăvârşire scoaterea din ţară a fragmentelor de corali, a speciilor de pești (balon) şi a scoicilor marine, acestea fiind considerate de autorităţile egiptene obiecte de contrabandă.

Atentie, nu toate produsele pe care le puteți achiziționa din magazine sau de la vânzătorii ambulanți egipteni sunt acceptate la ieșire din Egipt de către autoritățile vamale.

Ambasada României în Republica Arabă Egipt

AMBASADOR:  Domnul Mihai Ştefan STUPARU

Cancelaria

Adresă:6, El-Kamel Mohamed Street, Zamalek, Cairo

Web: http://cairo.mae.ro

Telefon  +202 2736.01.07 +202 2735.95.46

La acest număr de telefon NU se furnizează informații consulare

Fax: +202 2736.08.51

E-mail:  Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. - adresă de e-mail utilizată de Ambasadă NUMAI pentru legătura cu autoritățile locale din țara de reședință. La această adresă de e-mail NU se furnizează informații consulare.

Secţia Consulară

Adresa:  6, El-Kamel Mohamed Street, Zamalek, Cairo

Telefon call-center (informații consulare pentru cetățeni români): +202 2735 53 26

Telefon de urgență: +202 2735 95 46

Exclusiv pentru cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă (accidente cu victime, decese, calamităţi şi alte situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar). La acest număr de telefon NU se furnizează informații consulare.

La numărul de telefon 0040/21.431.2059 se oferă informații și se preiau solicitări de asistență consulară în contextul epidemiei COVID-19. Acesta este un număr de telefon mobil de România cu tarif normal.

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework