QuaDream, accesat de servere din Romania. Guvernul sau altcineva?

QuaDream, accesat de servere din Romania. Guvernul sau altcineva?

România se află pe lista unor țări care ar fi folosit un program de spionaj similar cu Pegasus, dezvaluie o cercetare Microsoft, citata de spotmedia.ro. Cel puțin 10 țări din întreaga lume ar fi utilizat un nou program informatic pentru spionarea jurnaliștilor, politicienilor din opoziție și activiștilor umanitari. O cercetare comună efectuată de Microsoft și Citizen Lab a dezvăluit modul de funcționare al acestei aplicații create de QuaDream, o companie din Israel care operează ”din umbră”. Studiul Microsoft indică faptul că această companie de mercenari cibernetici vinde platforma sa de spionaj, cunoscută sub numele de REIGN, guvernelor pentru a o folosi în scopul asigurării respectării legii, anunță jurnaliștii publicației spaniole El Periodico. Cu toate acestea, un alt studiu realizat de centrul de cercetare al Universității din Toronto a identificat cel puțin cinci victime din societatea civilă. De asemenea, au fost identificate servere care operează din Bulgaria, Emiratele Arabe Unite, Ghana, Ungaria, Israel, Mexic, Republica Cehă, România, Singapore și Uzbekistan. Alte informații indică faptul că și-au oferit serviciile și autorităților din Maroc și Indonezia. Această listă de țări îi îngrijorează pe specialiști, deoarece unele dintre ele au folosit alte instrumente de spionaj pentru a încălca drepturile omului. Este cazul Mexicului, Emiratelor Arabe Unite și Ungariei, toate implicate în persecutarea jurnaliștilor critici, politicienilor disidenți și activiștilor. Cu toate că nu se știe dacă guvernul Israelului folosește această unealtă, se remarcă faptul că au folosit deja altele împotriva palestinienilor.

Cum acționa programul de spionaj

Programul de spionaj al QuaDream se folosea de vulnerabilitățile din versiunile 14.4 și 14.4.2 de iOS - sistemul de operare folosit de produsele Apple - pentru a trimite invitații de calendar malitioase și a penetra telefonul mobil al victimelor. Acest lucru ar permite atacatorilor să fure date, să asculte apelurile și să activeze camera și microfonul dispozitivului. Cu toate că nu se știe cu siguranță, această tehnică ar putea fi anulată de noile actualizări ale sistemului. Aceeași metodă este utilizată și de Pegasus, cel mai faimos dintre programele de spionaj construite în Israel și utilizat împotriva a mai multor persoane celebre, printre care se numără președintele spaniol Pedro Sánchez.

Ce se știe despre QuaDream?

Se știu foarte puține lucruri despre QuaDream, care nu operează la vedere și nu are nici măcar un site web. Cercetarea citată dezvăluie că această companie a fost înființată în 2016 de Ilan Dabelstein, Guy Geva și Nimrod Rinsky. Primul este un fost militar israelian care ar fi directorul executiv și acționarul majoritar. Cei doi ar fi lucrat anterior pentru NSO Group, compania din spatele programului Pegasus. Nu se știe dacă toți fac încă parte din proiect. Ultimul director executiv ar fi Avi Rabinowitz. Microsoft și Centrul de Cercetare al Universității din Toronto au documentat utilizarea REIGN în mai multe țări, inclusiv Mexic, Emiratele Arabe Unite, Ungaria și Israel, cu posibile legături cu încălcări ale drepturilor omului și persecutarea activiștilor și jurnaliștilor critici.Aceste dezvăluiri despre QuaDream și platforma sa de spionaj REIGN au ridicat îngrijorări cu privire la utilizarea abuzivă a tehnologiilor de supraveghere și spionaj, precum și la lipsa de transparență și supraveghere adecvată în acest domeniu. Organizațiile pentru apărarea drepturilor omului și pentru protecția libertăților civile solicită o reglementare mai strictă și o supraveghere riguroasă a utilizării acestor instrumente de către guverne și companii private, pentru a proteja drepturile oamenilor.

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework