EBOLA la Ploiesti - Suspiciune intemeiata la un pacient din Spitalul Judetean

EBOLA la Ploiesti - Suspiciune intemeiata la un pacient din Spitalul Judetean

Un caz care prezinta toate simptomele cumplitei maladii care decimeaza populatia din Africa a fost identificat la Spitalul Judetean Ploiesti, anunta pentru Myploiesti.ro surse din spital.

Vom reveni cu amanunte.

UPDATE 1 - Managerul Spitalului Judetean Ploiesti, Alexandru Baloi, a confirmat pentru myploiesti.ro ca un pacient cu simptome de EBOLA a fost trimis la Bucuresti, in conditii speciale. "Noi nu avem aici trusa medicala cu care sa dam diagnosticul de EBOLA", ne-a declarat Alexandru Baloi. Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" a fost desemnat ca unitatea care ar putea trata orice posibil caz de Ebola care ar ajunge în România. Nefiind o boală cu transmitere pe calea aerului, nu este nevoie de masti speciale, ci de măşti obişnuite. În schimb, cei care vin în contact direct cu cazul suspect sunt obligati sa poarte mănuşi, halate, iar pacientul este preluat şi transportat spre spital în condiţii de maximă securitate.

UPDATE 2 - Pacientul care prezinta simptome de EBOLA este un ploiestean care tocmai s-a intors din Nigeria, tara unde lupta împotriva virusului Ebola a fost declarată vineri o urgenţă naţională de preşedintele Goodluck Jonathan. Călătorii care se întorc dintr-o zonă afectată de infecţia cu virusul Ebola şi care dezvoltă simptome cum ar fi febră, cefalee, diaree sau stare generală alterată după trei săptămâni de la călătorie trebuie să se adreseze medicului şi să precizeze că au fost în zona respectivă.

UPDATE 3 - Familia ploiesteanului a fost izolata la domiciliu, pana la confirmarea diagnosticului.

UPDATE 4 - Managerul Institutului Matei Balş, prof.dr. Adrian Streinu Cercel, a declarat duminică pentru AGERPRES că se vor face o serie de analize şi, în cazul în care se va fi suspiciune de Ebola, atunci vor fi trimise probe în Germania, pentru confirmare. El a explicat că sunt o mulţime de boli asemănătoare cu Ebola ca simptomatologie.

UPDATE 5 - Ministerul Sănătăţii a anunţat duminică, prin intermediul unui comunicat remis presei, că pacientul din Ploieşti este suspect de infecţie virală, fără a se putea specifica diagnosticul etiologic.

UPDATE 6 - Ministerul Sănătăţii sustine ca probabilitatea apariţiei infecţiei cu virusul Ebola pe teritoriul României este scăzută, iar statul român are capacitatea medicală de a acţiona în cazul apariţiei unor cazuri de infectare cu febra hemoragică de acest tip. De problema se ocupa Ministerul Sănătăţii, experţi din Institutul Naţional pentru Sănătate Publică şi Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al BolilorTransmisibile şi reprezentanţi ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. 

UPDATE 7 - În urma investigaţiilor de la Institutul Matei Balş, în pondere de 99%, românul suspect că ar fi contactat Ebola în Nigeria ar suferi de alte două afecţiuni, una dintre acestea dând simptomele care au dus cu gândul la Ebola. Este posibil ca aceste boli sa fie contactate în Nigeria, însă se exclude varianta Ebola. Nu se mai trimit probe la laboratorul specializat pe Ebola, până săptămâna viitoare. Acestea sunt datele prezentate de Adrian Streinu-Cercel, managerul spitalului Matei Balş, în cadrul unei conferinţe de presă.

UPDATE 8 - Vineri, Organizatia Mondiala a Sanatatii a decretat stare de "urgenţă de sănătate publică la nivel mondial". 

Simptome EBOLA 

Epidemia de Ebola a izbucnit la începutul anului în Guineea, după care s-a răspândit în Liberia, apoi în Sierra Leone si Nigeria. Este cea mai grava epidemie de Ebola de pana acum, eclipsand-o pe cea din 1976 – anul in care a fost descoperit acest virus mortal. Ebola este un virus A.R.N. aparținând familiei filovirusurilor care produce o boală umană rară, denumită „febră virală hemoragică Ebola”. Virusul Ebola a fost descoperit pentru prima dată în 1976 în satul Yambuku, o localitate din Zair, aflată pe malul râului Ebola, și apoi a fost localizat și în Sudan. Rata de mortalitate a celor infectați se ridică până la 90%. Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Se transmite, de exemplu, în cazul în care sangele unei persoane infectate sau saliva acestaia ajunge în ochii altei persoane, în nas sau în gură. Virusul Ebola NU SE TRANSMITE PRIN AER. In epidemia care are loc acum, cele mai noi cazuri de infectare s-au produs in cazul celor care au avut grija de persoanele bolnave sau care au pregatit corpurile celor decedati pentru inmormantare. Acest virus poate rezista pe diferite suprafete, astfel ca orice obiect infectat cu fluide (cum sunt manusile de latex sau acele hipodermice) ar putea raspandi boala. Simptomele apar de obicei la 8 sau 10 zile dupa contactul cu virusul Ebola. La început seamană cu gripa febră, dureri musculare, stare de slăbiciune, cefalee și durere în gât. In unele cazuri mai apar si iritatii, urmate de diaree si varsaturi. După o perioadă cuprinsă între 2 și 21 de zile de la expunerea la virus, Ebola se agraveaza. Următoarele etape ale bolii constau în vomă, diaree, erupție cutanată și disfuncții ale ficatului și rinichilor. Unii pacienți prezintă de asemenea hemoragii interne și externe abundente și insuficiențe la nivelul mai multor organe. Unii vomita sânge sau semnalează prezența sângelui în urina, iar alte persoane infectate sangereaza sub piele, din ochi sau gură. Bolnavii infectați nu mor din cauza sângerărilor, ci mai degraba vasele de sânge care se sparg în corpul victimei. Astfel, este provocată o scădere a presiunii sângelui până când inima, rinichii și alte organe nu mai pot funcționa.

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework