Virusul Zika - Ce este, cum se ia, cât de grav este ce se întâmplă?

zika - sfaturi, informatii, recomandari zika - sfaturi, informatii, recomandari

Virusul Zika a fost găsit în sperma unui bărbat mult după ce se vindecase. Se ia și prin salivă, și prin carnea contaminată. Nu există vaccin. Prim-miniștrii din două țări au recomandat femeilor să nu rămână gravide. Cât de gravă e situația? Foarte gravă și de aceea, myploiesti.ro iti recomandă să citești acest text, care oferă răspunsuri la o droaie de întrebări pe care fiecare tată sau mamă ar trebui să și le pună, în aceste zile.

Ce este virusul Zika?

De cateva luni incoace, în America de Sud se vorbeste pe larg despre virusul Zika, dar nu e un virus nou. A fost descoperit pentru prima data in 1947, in Uganda. In 1952 a fost localizat si in Tanzania. Pana acum, nu a fost cercetat amanuntit pentru că nu se răspândea. De aceea nu exista un vaccin care sa imunizeze oamenii impotriva Zika. Actuala lui raspandire a inceput in 2013, pe teritoriul Polineziei Francez și s-a extins, anul trecut, în Brazilia. Aici s-a tras și primul semnal de alarmă. Acum, situatia e atat de grava, incat guvernul brazilian are în plan desfăşurarea a 220.000 de soldaţi, pe 13 februarie, într-o operaţiune care se va avea loc din casă în casă, în zonele afectate de ţânţari.

Cum se transmite virusul Zika?

Virusul Zika este transmis la om de aceeasi familie de tantari care transmit si boala Denga. Nu există tratament şi nici vaccin. Dincolo de infectarea prin muscatura tantarului, virusul se poate transmite transplacentar de la mamă la făt sau în timpul travaliului unei mame în fază viremică. Este posibilă transmiterea virusului și pe cale sexuală sau prin sânge și produse de sânge. Andrew Easton, profesor la Universitatea Warwick: "Se raspandeste incredibil de rapid, mult mai repede decat stiam pana acum. Pentru prima data, exista risc potential de infectare pentru populatii numeroase." Constancia Ayres, cercetator: "Daca virusul poate trece prin placenta si daca poate fi detectat in sperma si in saliva, atunci este probabil sa poata fi transmis si prin contact sexual."  OMS - "Tantarii Aedes se gasesc in mai multe tari europene, in special in zona mediteraneeana, si incepand din primavara, odata cu incalzirea vremii, aceste insecte vor gasi mai multe zone de reproducere si, prin urmare, riscul de contaminare va creste. Statele europene ar trebui sa fie pregatite sa depisteze si gestioneze infectiile cu virusul Zika de la calatorii care sosesc din tarile afectate''. Anne Schuchat, director adjunct al Centrelor americane de control si prevenire a bolilor (CDC): "Virusul activ a fost depistat in sperma unui barbat la doua luni dupa aparitia simptomelor infectiei. S-a depistat un nivel viral ridicat in sperma lui, chiar si dupa ce virusul Zika disparuse complet din sange. Virusul a fost detectat si in urina'.Shannan Rossi, cercetator Universitatea din Texas: "Nu stim la ce alte animale se poate transmite sau cat timp ramane in corpul omului. In cel mai optimist scenariu, un vaccin ar putea fi pregatit pentru teste in doi ani, dar poate trece si un deceniu pana sa fie disponibil pe scara larga".

 

Cine trebuie să se teamă de infectarea cu Zika?

Adultii sanatosi nu au de ce sa se teama de Zika. Virusul este periculos doar pentru femeile insarcinate. Cele mai frecvente simptome ale imbolnavirii sunt febra, durerile musculare si durerile de cap. Boala se vindeca destul de repde. Cazurile grele care sa fi necesitat internare in spital sunt rare. La cazuri mortale se ajunge si mai rar. Doar in unul din 5 cazuri de infestare cu virus se ajunge si boala. Asta nu inseamna ca virusul este de neluat in seama. Zika se poate transmite de la femeia gravida la fat, putand conduce la microcefalie. Aceasta este o boala in care copilul se naste cu dimensiuni mici ale craniului si creierului.

 

Cum iti dai seama ca esti infectat cu virusul Zika?

Perioada de incubație este de 3-12 zile după înțepătura unui țânțar infectat. Majoritatea infecțiilor provocate de virusul Zika sunt asimptomatice (60-80%). Simptomele bolii sunt de obicei ușoare și dispar în 2-7 zile, fără complicații severe sau decese. Principalele simptome sunt erupția cutanată (un exantem macular sau papular care apare inițial pe față și apoi se extinde pe tot corpul), febra moderată, artralgiile, mialgiile, cefaleea, conjunctivita nepurulentă cu hiperemie conjunctivală. În unele cazuri, manifestările pot merge până la conjunctivită, ganglioni, erupţii cutanate sau dureri ale muşchilor şi articulaţiilor. Aceste simtome durează între două şi şapte zile.

 

Cum a ajuns virusul Zika în Europa?

Turistii europeni au adus virusul si in Europa. Deja, in Germania s-au inregistrat 10 cazuri, in Italia patru, in Marea Britanie, trei, in Spania, doua, ajungând să fie semnalat în 13 țări la începutul anului 2016. Autoritatile sanitare britanice au anuntat in ultimele zile trei cazuri de infectii in randul persoanelor care au calatorit in Columbia, Surinam si Guyana, iar in Olanda au fost semnalate zece cazuri. Si Portugalia a raportat patru persoane contaminate printre cele care s-au intors din Brazilia, starea lor fiind considerata "favorabila". In Italia au fost semnalate in 2015 patru cazuri, toate fiind persoane care calatorisera in Brazilia. In Franta metropolitana nu s-a depistat niciun caz de infectie cu virusul Zika, insa autoritatile sanitare franceze au mentionat cazuri autohtone (infectii contractate in locurile de resedinta) in insulele Guadelupa, Martinica si Saint-Martin din Caraibe. Pe litoralul Guyanei Franceze (America de Sud), unde 45 de cazuri "au fost biologic confirmate si exista 160 de suspiciuni, dintre care patru la femei insarcinate", a fost declarata faza epidemica.  Cifrele sunt mici pentru că exista inca reguli internationale de inregistrare a virusului, si de aceea, este posibil ca numarul europenilor infestati sa fi fost mai mare. In Brazilia, unde se presupune ca infestarile sunt in jurul a 1 milion de persoane, s-au nascut deja 4.000 de copii cu microcefalie. Legatura dintre virusul Zika si microcefalie nu este dovedita 100%, dar e foarte probabila. Din cauza situatiei actuale, autoritatile sanitare din unele tari ale Americii de Sud propun femeilor sa nu mai ramana insarcinate pana in 2018. Încă nu a existat vreun caz în Statele Unite, deşi o femeie care s-a îmbolnăvit în Brazilia a născut un copil cu daune cerebrale în Hawaii. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat pe 28 ianuarie 2016 că 3-4 milioane de persoane ar putea fi infectate în acest an cu virusul Zika în America. Ministerul de Externe german a sfătuit femeile însărcinate să evite călătoriile în zonele afectate din America de Sud. Guvernele mai multor state au recomandat cuplurilor să evite sarcinile în următoarele luni, printre care Columbia, Ecuador, Jamaica, dar şi Statele Unite ale Americii. Cea mai drastică recomandare a fost făcută de Guvernul din Salvador, care a sfătuit femeile să nu rămână însărcinate în următorii doi ani.

 

Care sunt riscurile pentru Romania?

29 de tari sunt pe lista de avertizare pentru virusul Zika. O parte din ele, respectiv Republica Dominicana, Thailanda, Venezuela, Brazilia, Insulele Maldive sau Argentina sunt vizitate frecvent de romani. Reprezentantii agentiilor de turism le atrag atentia celor care doresc sa isi petreaca vacanta in aceste zone sa isi proteje corpul cu haine lungi, sa se relaxeze doar in spatii prevazute cu aer conditionat sau cu plase pentru tantari, dar mai ales sa foloseasca spray-uri contra tantarilor. Cetatenii care prezinta simptome compatibile cu infectia cu virus Zika in interval de trei saptamani de la intoarcerea dintr-o zona sau tara afectata sunt sfatuiti sa se adreseze medicului si sa specifice daca au calatorit recent in astfel de zone sau tari. De asemenea, persoanelor cu boli imune sau cronice severe, celor insotite de copii mici, femeilor insarcinate (in mod special) li se recomanda sa consulte un medic sau sa se adreseze unui cabinet specializat in medicina de calatorie si boli infectioase, inainte de plecarea spre astfel de destinatii, pentru a primi recomandari atat cu privire la folosirea repelentelor, cat si a altor masuri preventive s profilactice. 

 

  • Myploiesti.ro iti recomanda sa distribui acest link, astfel incat sa fie citit de cat mai multi dintre prietenii tai.

 

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework