Acest batranel sperie lumea din centru cu problema lui medicala. N-ai mai vazut asa GALERIE FOTO

Acest batranel sperie lumea din centru cu problema lui medicala. N-ai mai vazut asa GALERIE FOTO

Radu Vasile are 82 de ani si o poveste incredibila. Dincolo de poveste, daca-l intalnesti pe strada, n-o sa-l mai uiti niciodata. E un batranel imbracat ingrijit, cu parul atent pieptanat. Ploiesteanul nu este un oarecare - a fost instrumentist intr-un band celebru din Ploiestii anilor 60. Acum, insa, te socheaza cu simpla lui aparitie.

Cum? Ei bine, din pantalonii calcati cu grija iese, la vedere, o punga plina cu urina. Asta pentru ca Radu Vasile nu mai are uretra, care i-a fost extirpata intr-o operatie. De atunci, viata sa s-a transformat intr-un cosmar: trebuie sa mearga permanent cu o sonda urinara si o punga. Oriunde. Inclusiv in pat. 

A fost si la Casa de Asigurari de Sanatate Ploiesti, pentru a cere montarea unei proteze, dar sustine ca a fost refuzat, din cauza varstei. "Lasa-ne, tataie, ai 82 de ani, avem alte prioritati", i-ar fi spus cel care i-a primit cererea. Asa ca omul cerseste. Vrea fie sa-si cumpere singur dispozitivul medical care compenseaza lipsa uretrei, fie sa plece in strainatate la tratament.

Din pacate, impresia pe care o lasa este prea puternica. Lumea il ocoleste. Pana si politistii locali, veniti azi in fata Galeriilor Comerciale din Ploiesti, l-au tratat cu maxima atentie. "Nu stim daca nu sufera si de alte boli, si nu vrem sa contaminam zona, daca cumva i se sparge punga", a spus unul dintre ei. 

Cancerul vezicii urinare este una din bolile in care celulele maligne (canceroase) se dezvolta in tesutul vezicii urinare. Vezica urinara este un organ cavitar situat in partea inferioara a abdomenului. Are forma unui balon de dimensiuni mai mici, cu un perete muscular care ii permite sa-si modifice dimensiunea, devenind mai mare cand stocheaza urina si mai mica atunci cand urina este eliminata din organism. Urina este stocata la nivelul vezicii urinare pana in momentul eliminarii acesteia din organism. Aceasta este un rezidiu lichid rezultat in urma filtrarii sangelui la nivelul rinichilor. De la acest nivel urina ajunge in vezica urinara prin doua tuburi numite uretere. In momentul urinarii vezica urinara se goleste, iar urina este eliminata din corp printr-un tub numit uretra. 

Legea spune ca acordarea dispozitivelor medicale de acest fel este finantata de stat, daca persoanele asigurate au prescriptie medicala eliberate de medicul de specialitate. Prescriptia medicala se elibereaza numai ca o consecinta a actului medical raportat de medicul de specialitate care a facut recomandarea si validat de catre casa de asigurari de sanatate, si impreuna cu decizia de aprobare a dispozitivului medical, ajunge la furnizorul de astfel de dispozitive. 

Pentru dispozitivele de protezare stomii si incontinenta urinara, recomandarea se poate face si de catre medicul de familie pe lista caruia se afla inscris asiguratul, aflat in relatie contractuala cu aceeasi casa de asigurari de sanatate unde este in evidenta si asiguratul, in baza scrisorii medicale/bilet de iesire din spital transmisa de catre medicul de specialitate. 

VEZI galeria FOTO de mai jos

 

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework